Mad World

Mad World er tittelen på en sang av Tears For Fears fra debutplata The Hurting som kom i 1983. En coverversjon ble brukt i filmen Donnie Darko fra 2001 noe som gav låta en renessanse. Men det er ikke poenget mitt nå. Det er nemlig tittelen på en bok som kom i 2014; “Mad World, An Oral History of New Wave Artists and Songs That Defined the 1980s.” Og det er det dette innlegget skal handle om.

img_7114.jpg

Boka er skrevet av Lori Majewski, som jeg senere har lært har lang fartstid som journalist og redaktør i diverse amerikanske tenåringsblader, nå radiovert på SiriusXM Radio i tillegg til å være Duranie (og hun følger MEG på instagram! Dåååån…)! Medforfatter er Jonathan Bernstein som har skrevet boka “Pretty In Pink: The Golden Age of Teenage Movies” og flere artikler for bl.a Hollywood Reporter og Rolling Stone.

Som tittelen på boka tilsier er dette en oversikt over, og historien bak, noen av sangene som satte sitt preg på sjangeren New Wave. 36 låter, for å være helt nøyaktig.
Mange av sangene kjente jeg godt til fra før, noen var mer ukjente selv om jeg kjente bandet godt, mens atter andre var helt nye for meg.
Jeg koste meg skikkelig med boka, lærte masse av å lese den! Hvem var med å skrive de forskjellige sangene, hvordan kom ideen til en sang? Noen ganger ble sangen til ved en tilfeldighet, i enkelte tilfeller ville ikke plateselskapet slippe den som singel, og Simple Minds likte ikke engang “Don’t You Forget About Me” da de fikk den i fanget.

Hvordan jeg kom over boka, husker jeg ikke lenger. Men det ble raskt klart at denne måtte jeg skaffe meg! Det at “Girls On Film” av Duran Duran var viet et helt kapittel, og at Nick Rhodes hadde skrevet forordet hadde nok en god del å si. Men dette var jo også ti-året for, i mine øyne, den kuleste musikken! Her fikk jeg også en førsteklasses anledning til å oppdatere meg på “unyttig informasjon”. Hva gjør man ikke for å holde liv i myten om å være et levende leksikon over unyttige opplysninger…
Jeg gikk løs på boka med glupskhet.

Innledningsvis gis det en grei innføring i begrepet New Wave. Som det står; “In the UK, home to the majority of the artists featured in this book, new wave was initially code adopted by journalists and disc jockeys eager to be perceived as cool but too nervous to actually use the word “punk” with all its threatening implications.
In America, new wave was an umbrella the size of a circus tent. It covered synth pop, ska, goth, alternative rock, bubblegum, Eurodance, industrial, new romantic, blue-eyed UK soul, and electronic dance music.” For å gjøre det kort.

img_7158.jpg

De 36 sangene er gitt hvert sitt kapittel som innledes med litt bakgrunnsinfo om bandet/artisten, et tidsbilde på hvor de kom fra, hvor lenge de hadde holdt på og hvordan de hadde utviklet seg til da. Så står det litt om hva forfatterne husker fra da sangen kom, hva slags forhold de hadde til den eller hva de forbinder med den. Deretter har de snakket med de som var involvert i prosessen; bandet/artistene/låtskriveren, som alle forteller om tilblivelsen av sangen og omstendigheter rundt. Avslutningsvis i hvert kapittel er det et avsnitt som heter “That was then but this is now” hvor man som leser får en oppdatering på hva artisten/bandet gjør i dag.

img_7156.jpg

Boka var like kul og informativ som jeg hadde håpet! I tillegg til å lære masse, ble jeg nysgjerrig på de artistene og sangene jeg ikke allerede kunne noe om. Det gikk også opp for meg at jeg hadde noen av sangene i platesamlinga mi fra før, men langt i fra alle. Så hva gjør man da? Jo, jeg bestemte meg for å jakte på resten! Jeg lagde en “Wanted”-liste med band/artist, sangtittel og platetittel. Jeg kommer til å skrive flere innlegg med tiden om de forskjellige sangene, både de jeg allerede har, og etter hvert som ‘nye’ kommer til.

“And I find it kind of funny
I find it kind of sad
The dreams in which I’m dying are the best I’ve ever had
I find it hard to tell you
‘Cause I find it hard to take
When people run in circles it’s a very very
Mad world”

img_7248.jpg

 

 

 

 

Notice: Tema uten comments.php er foreldet siden versjon 3.0.0 med ingen alternativer tilgjengelig. Vennligst inkluder en comments.php-mal i ditt tema. in /customers/3/2/7/skogensdatter.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *